Over ons

Op het Amsterdam Dark Festival ervaar je van 22 t/m 24 september de schoonheid van de duisternis. De levendigheid van nachtelijke parken en bossen, waar vossen, glimwormen en vleermuizen bewegen. De magie van een hemel met sterren en maan. De wijsheid van de donkere gedachten. Samen zetten we duisternis in als gereedschap voor rust, verwondering en een gezond(er) ecosysteem.

Een greep uit de vele activiteiten:

Wandel mee met een nachtwandeling, luister naar literaire optredens in het donker of beleef de overgang van dag naar nacht tijdens schemeren op bijzondere locaties door heel Amsterdam. Er is een programma in het ARTIS-planetarium, een duisternis-mis in de Dominicuskerk, een conferentie over het terugdringen van lichtvervuiling. Zin om zelf in actie te komen? Kom naar het verduisteringsritueel waar we je leren een nachtactivist te worden.

Het Amsterdam Dark Festival is een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra. Op het festival brengen we in drie dagen/nachten alles samen dat we sinds de start van ons project De Nacht-Wacht hebben geleerd, gevonden, gedacht en gelaten.

Lees hier meer over De Nacht-Wacht.

Heb je vragen? Neem contact met ons op.

Achtergrond

Op het Amsterdam Dark Festival verzamelen we voor één weekend alle vormen die we de afgelopen twee jaar hebben ingezet voor een nieuwe blik op de wereld die duisternis niet wegduwt maar juist omarmt. We nodigen schrijvers en kunstenaars uit om zich te verhouden tot de verwondering en het mysterie waarin de nacht altijd heeft voorzien. We vermengen reflectie en activisme en brengen experts, beleidsmakers en deelnemers samen om na te denken over een stad waarin een sterrenhemel weer vanzelfsprekend is. We wandelen, praten, zwijgen en zoeken.

We hebben de afgelopen twee jaar steeds opnieuw gemerkt hoe verbindend en troostend de intimiteit van het donker kan werken. We geloven dat de duisternis op deze manier kan bijdragen aan de mentale gezondheid van de stad.

Mijs Brouwer
Mijs Brouwer

Een terugkerend festival

Het is onze wens van dit festival een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Een vlek van duisternis die zich langzaam uitspreidt over de stad. Hiermee willen we bijdragen aan een gezondere samenleving voor Amsterdammers, zowel de menselijke als de niet-menselijke.

In de naam Amsterdam Dark Festival echoot het beroemde Amsterdam Light Festival, dat de stad in de donkerste dagen van het jaar vult met lichtkunstwerken. Bij al het licht, zeggen wij, is er ook donker nodig. Niet als tegenhanger, maar als aanvulling.

Corine Datema
Corine Datema

Het team van het Amsterdam Dark Festival bestaat uit:

Marjolijn van Heemstra – artistieke leiding
Saskia Heerkens – zakelijke leiding
Giulia de Jong – projectleiding
Dieke van der Spek – marketing
Anne Kuit – website, kaartverkoop, productie
Najat Kaddour – projectontwikkeling, outreach
Sarah Mulder – outreach
Margriet Miedema – coördinatie vrijwilligers
Roxanne Jurriaans – productie
Miranda Prein – boekhouding
Noortje Boer – ontwerp
Studio Alloy – website

Scroll naar boven