Over stichting Marjolijn van Heemstra

Stichting Marjolijn van Heemstra ondersteunt en produceert het (theater)werk van schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra.

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde theologie met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in. Inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Met haar dichtbundels en romans won Marjolijn van Heemstra verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald.

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2021. In 2023 schreef Marjolijn van Heemstra het essay voor de maand van de filosofie, Wat is ruimte waard.

Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (Sør (2018), Stadsastronaut (2019), Als geschiedenis in je opstaat (2022)) waarin ze je meeneemt in haar zoektochten.

De voorstellingen van Marjolijn van Heemstra (recent; Voyagers (2020), Lawrence of Arabia (2019), Stadsastronaut (2019)) zijn poëtisch, persoonlijk en geëngageerd. Ze schrijft en speelt bijna altijd zelf, soms met een niet-professionele speler naast zich. In haar genuanceerd activistische voorstellingen geeft ze inzicht in haar eigen onderzoek.

De afgelopen twee jaar hield ze zich vooral bezig met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker.

 

Partners

Stichting Marjolijn van Heemstra wordt structureel gesubsidieerd door Fonds Podiumkunsten. Daarnaast wordt het Amsterdam Dark Festival gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Scroll naar boven